2011. december 7., szerda

Variációk egy témára...

   Történt egyszer, hogy egy kedves ismerősöm, akinek már többször készítettem tortát, megkeresett, hogy kellene neki egy dínós témájú torta az unokaöccsének, egyéb kikötés nem volt, csak az, hogy csokis legyen. Elvállaltam, majd rá pár napra a kisfiú anyukája is felkeresett, és ő is rendelt egy szintén dinoszauruszos témájú tortát, csak másik napra, mert két részletben tartották meg a kisfiú szülinapját. 
  Így a feladat adott volt, két dínós torta, ami persze ne legyen egyforma. Kiválasztottam az Őslények országából a négy főszereplőt és őket készítettem el fondantból. Szerintem nagyon aranyosra sikeredtek, legalább is a férjemnek és a kisfiamnak nagyon tetszettek. Kicsi fiam meg is kérdezte, hogy neki is csinálok-e majd ilyet! :-) Februárban lesz a névnapja, úgyhogy már tudom milyen lesz a tortája! :-)
   Az első epres-joghurtos ízesítést kapott, a visszajelzések alapján nagyon ízlett. A második csokis volt!

   De nem is szaporítom tovább a szót, jöjjenek a képek!





2011. december 5., hétfő

Vanília és csokikrém

Amint azt megígértem most közzéteszem én hogyan csinálom a vaníliás és csokis krémet.
A vanília krém nem más mint a Cseh mézes-krémes nevezetű sütemény krémje. Ez egy nagyon könnyű  habos, nem túl édes krém, amit eddig még mindenki csak dicsért.

Hozzávalók:
  • 1 liter tej
  • 2 csomag vaníliás puding
  • vaníliás cukor ízlés szerint
  • 4 tojás sárgája
  • 3 púpozott ek. liszt
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
A tej nagyobb részét felteszem forrni a vaníliás cukorral, egy kisebb részében elkeverem a pudingport, lisztet és a tojássárgákat. Csomómentesre keverem, én általában át is szoktam szűrni egy sűrű lyukú tésztaszűrőn, hogy véletlenül se maradjon csomó benne ( a szűrőt azonnal utána be szoktam áztatni, nem kocáztatom meg, hogy beleszáradjon, mert azt elmosni nem lenne egy leányálom :-)) A felforrt tejet a legkisebb lángra teszem ,  óvatosan beleöntöm a pudingos keveréket és lassú tűzön felfőzöm.
Vízfürdőbe állítva  kihűtöm. Közben a margarint mikróban megpuhítom, amikor majdnem folyik akkor jó, így ugyanis könnyebben lehet jó habosra verni. A porcukorral legalább tíz percig habosítom a margarint.
Miután kihűlt hozzáadom a főzött krémet, és a kettőt jó alaposan összekeverem.

A csokikrém  alapja ugyanez a recept, csak az idők folyamán kicsit átvariáltam a saját ízlésemre és a tortázáshoz alkalmasra.

Hozzávalók:
  • 1 liter tej
  • 2 csomag csoki puding
  • 1 ek Holland kakaópor
  • 4 ek púpozott evőkanál liszt
  • 4 tojás sárgája
  • 100 g csokoládé ( én ét-és tejcsokit használok vegyesen)
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • kicsi rumaroma
Az elkészítés menete ugyan az mint a vaníliásé, a kakaóport a liszttel és a pudingporral együtt adom a tejhez, az apróra tördelt csokit a a főzés során dobom bele a krémbe és úgy főzöm meg. A rumaromát pedig a margarinnal való összedolgozás során adom hozzá.

Ennél a két receptnél a cukor mennyiségét lehet variálni ízlés szerint. A mennyiség egy 26 cm-es tortára bőven elég, sőt talán kicsit sok is, bár én bele szoktam tenni. Nem is volt még panasz, hogy nem volt elég krémes a torta. :-)

2011. december 3., szombat

Cicis és a csajszis...

Ezt a két tortát nagyon szerettem készíteni. Túl sok macera nem is volt velük, minden simán alakult és azt szeretem!

A cicit ugyanannak a fiúnak és egy barátjának készítettem, akinek a múlt heti mez tortát, csak ezt most a haverok rendelték. Régebben is csináltam már ilyet, csak fehér melltartóval. Most annyi kikötés volt, hogy legyen rajta a két ünnepelt életkora. Ezt férjem javaslatára ezekkel a helyes kis behajtani tilos táblás medálokkal oldottam meg. Egyébként fincsi csokis lett, a recept jön! :-)



Az ilyen tortákat, mint az alábbi, egyszerűen imádom csinálni! Talán azért mert nekem fiam van, és így legalább ki tudom élni a lányos rózsaszínes- csillogós-virágos-masnis.... díszítési vágyaimat! :-) Erdei gyümölcsös-joghurtos krémmel készült.


Torták az elmúlt hétvégéről...

Egy csokorba összefogva hozom most ezt a három tortát. Nem igazán vagyok velük megelégedve, valahogy nem az én hétvégém volt a múlt heti. Mindegyiknél volt valami gikszer, ami rányomta a bélyegét az egész hétvégi munkámra. 

A mez torta egy 18 éves fiú részére készült. Igazából a színezéssel nem voltam kibékülve, ugyanis most először próbáltam ki vadiúj airbrushomat, nem túl nagy sikerrel. Szerintem egyébként az egyik legnehezebb technikát próbáltam ki legelőször, nevezetesen, hogy teljesen egyenletesen telibe fújni egy fehér alapot, valamilyen sötét színre. Nekem ez valahogy nem akart menni elsőre, foltos lett a felület, úgyhogy kénytelen voltam ecsettel átfesteni, hogy kinézzen valahogy. Szóval:  airbrush vs. én 1:0 :-))




Az űrsikló tortát egy kisiskolás fiúcska részére készítettem. Vaníliás ízesítéssel, ami nekem egyik nagy kedvencem! A receptet hamarosan közre is adom! :-)
Szóval a kötelező baki ennél a tortánál a faragással volt. Összességében arányosra sikeredett, csak maga a repülő teste kissé magas és duci lett. A fényképezés után még próbáltam javítani az összképen kicsit nagyobb rakétákra cseréltem az eredetieket, de nem sokat segített! :-( Valahogy ez a torta faragás nekem nem nagyon akar menni! :-( Az arányokat sosem tudom eltalálni.




A követlező tortához nem túl sokat tudok hozzáfűzni. Eredetileg egy szemüveg tortát szeretett volna a megrendelő, de megegyeztünk egy ilyen kivitelezésben, mivel viszonylag sok szeletes torta kellett. Citromos ízesítésű volt, a másik nagy kedvenc :-)) Kivételesen itt nem volt baki, hogy valami jót is írjak! :-)